Lukrowane ciasteczka na Hallowen
Dzisiaj zapraszam na pyszne kruche ciasteczka w Halloween-owej odsłonie. Ciasteczka są tak pyszne i proste, że pasują na każdą okazję (na Wielkanoc jako kolorowe pisanki, na Boże Narodzenia zrobimy z nich ciasteczka śnieżynki i bałwanki)
. Gorąco Polecam!
Świetna zabawa również z dzieckiem.
Franek dekorował gotowe ciasteczka lukrem!
SKŁADNIKI na około 80 okrągłych ciasteczek:
180 g masła, zimnego
150 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
2 duże jajka
1 torebka cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki razem zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać dowolne kształty. Układać na papierze do pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zrumienienia.
My zdecydowaliśmy się na ozdobienie ciastek pisakami cukrowymi, ale lukier można zrobić samemu, poniżej podaje sprawdzony przepis :)
Składniki na lukier królewski (Royal Icing):
90 g białka (mniej więcej z 2 dużych jajek)
445 g cukru pudru
barwniki spożywcze
W misie miksera umieścić białka i cukier puder. Ucierać przez około 10 minut, do gładkości (Im dłużej tym lepiej). Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które spowodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Lukier rozdzielić pomiędzy kilka małych miseczek, dowolnie zabarwić przy pomocy barwników spożywczych.
Rękaw cukierniczy wypełnić lukrem królewskim i dekorować ciasteczka. Odłożyć do całkowitego stężenia lukru (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)