Lukrowane ciasteczka na Hallowen

Dzisiaj zapraszam na pyszne kruche ciasteczka w Halloween-owej odsłonie. Ciasteczka są tak pyszne i proste, że pasują na każdą okazję (na Wielkanoc jako kolorowe pisanki, na Boże Narodzenia zrobimy z nich ciasteczka śnieżynki i bałwanki)
. Gorąco Polecam! 
Świetna zabawa również z dzieckiem. 
Franek dekorował gotowe ciasteczka lukrem!

SKŁADNIKI na około 80 okrągłych ciasteczek:

180 g masła, zimnego
150 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
2 duże jajka
1 torebka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki razem zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać dowolne kształty. Układać na papierze do pieczenia.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zrumienienia.

My zdecydowaliśmy się na ozdobienie ciastek pisakami cukrowymi, ale lukier można zrobić samemu, poniżej podaje sprawdzony przepis :)



Składniki na lukier królewski (Royal Icing):

90 g białka (mniej więcej z 2 dużych jajek)
445 g cukru pudru
barwniki spożywcze

W misie miksera umieścić białka i cukier puder. Ucierać przez około 10 minut, do gładkości (Im dłużej tym lepiej). Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które spowodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Lukier rozdzielić pomiędzy kilka małych miseczek, dowolnie zabarwić przy pomocy barwników spożywczych.

Rękaw cukierniczy wypełnić lukrem królewskim i dekorować ciasteczka. Odłożyć do całkowitego stężenia lukru (najlepiej na całą noc).

Smacznego!























Komentarze

Popularne posty