Ciasto jogurtowo-czekoladowe z kawałkami czekolady.
Tym razem zrobiłam pyszną babkę z jogurtem naturalnym. W cieście jest dużo kakao, dlatego smakuje, jakby była z najlepszej czekolady. Dodatek pokruszonej czekolady dodatkowo bardzo wzbogaca smak!
Polecam!
Składniki:
125 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki kakao
0,5 szklanki kakao
dodatkowo 100 g czekolady - kruszymy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać do miski.
Masło i cukier utrzeć mikserem, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, cały czas ucierając. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, na koniec dodać pokruszoną czekoladę, miksujemy tylko do połączenia składników lub mieszając łyżką.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).
Piec w temperaturze 150ºC przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i ostudzić.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)