#LunchBox Pieczone Jabłka
Dzisiaj proponuje ekspresowy deser/przekąskę którą można zabrać do pracy, można ją przez kilka dni przechowywać w lodówce, więc za jednym razem można upiec od razu kilka jabłuszek na zapas. Smakuje wyśmienicie na zimno jak i na gorąco. Przygotowanie jest banalnie proste. Jeśli chodzi o dodatki mamy tu szerokie pole do popisu: rodzynki, żurawina, orzechy, cynamon, a nawet beza. Co kto lubi :)
Składniki:
4 nieduże jabłka
4 łyżeczki rodzynek
4 łyżki miodu
4 szczypty cynamonu
dodatkowo: 4 gałki lodów waniliowych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem i wyciąć gniazdo nasienne.
Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia, do środka włożyć po łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie cynamonu. Przykryć ściętą górą jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut). Podawać gorące, z gałką lodów waniliowych.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)