Muffinki nadziewane dżemem #FranekPiecze
Pyszne, błyskawiczne i proste do przygotowania babeczki.
W środku wypełnione ulubionym dżemem.
Idealnie nadają się do późniejszego dekorowania,
np. lukrem królewskim (Royal Icing) z tego przepisu.
Przygotowanie jest tak proste, że śmiało w pracę można zaangażować dziecko.
Polecam! :)
Przygotowanie jest tak proste, że śmiało w pracę można zaangażować dziecko.
Polecam! :)
Składniki na 12 sztuk:
Suche:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Mokre:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
Dodatkowo:
ulubiony dżem, marmolada lub powidła
cukier puder
Lukier królewski (Royal Icing): Jeśli chodzi o proporcje to zasada jest prosta - na jedną część białek, powinno przypadać 5 części cukru, a więc przykładowo na 30 g białka (1 białko ze średniego jajka) przypada 150 g cukru pudru. Białko ubijamy z cukrem pudrem oraz odrobiną soku z cytryny przez około 10 minut.
Suche składniki mieszam w jednej misce, a mokre w drugiej misce. Następnie łączę zawartość obydwu naczyń. Formę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami. Do każdego otworu nakładam po łyżce masy, kładę po łyżeczce dżemu. Przykrywam resztą ciasta. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarniku do temperatury 190C i pieczemy przez 25 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu dekoruje babeczki lukrem, ale oczywiście nie trzeba, można posypać cukrem pudrem, będą równie pyszne.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)