Domowy cukier waniliowy
Dzisiaj proponuje przygotowanie domowego cukru waniliowego. Cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem. Jak raz spróbujecie, nie będziecie używać cukru wanilinowego z torebek. Ma niesamowity aromat i zapach. Można go używać zamiast zwykłego cukru do ciast, ciasteczek, kawy itp.
- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 laska wanilii
Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, wymieszać z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2 - 3 części, również zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik. Wstrząsnąć.
Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach. Można go używać jak zwykłego, granulowanego cukru.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)