Metrowiec

Mój ukochany deser z dzieciństwa. Kojarzy mi się z każdym świętami. Postanowiłam, że w tym roku powrócę do przepisu na tego klasyka kuchni PRL. Ważne aby korzystać z najlepszej jakości składników.Krem opiera się na maśle więc koniecznie kupmy prawdziwe np. osełkę, margaryna będzie mocno wyczuwalna w smaku. Przygotowanie ciasta zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto. Przepis bardzo polecam. 


Składniki:

Ciasto:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka wody (dałam zwykła - niegazowaną)
1 szklanka oleju
3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru wanilinowego

Krem:

2 budynie śmietankowe z cukrem
0,75 l mleka
kostka masła (w temp. pokojowej)
polewa czekoladowa
Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej. Białka oddziel od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy.
Dodać żółtka i dalej ubijać do połączenia się składników.

Mąkę, olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo i na zmianę, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. 
Dwie identyczne blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do jednej wlewamy jasne ciasto, a do drugiej ciemne.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 175º C do tzw. suchego patyczka.

Krem:

Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 0,75 l mleka. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzony budyń i miksować do połączenia.
Wystudzone ciasta pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm.

Składanie ciasta: jasny plaster – masa – ciemny plaster – masa – jasny plaster – masa – ciemny plaster itd. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.


Podawać pokrojone ukośnie.

Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty