Smacznego...Spaghetti bolognese

Włoska klasyka na dobry i smaczny początek...

Składniki
składniki na porcję dla dwóch osób:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki suszonego oregano
1-2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta soli
szczypta pieprzu
ok. 400g krojonych pomidorów
1 mały koncentrat pomidorowy
ok. 300g miesa mielonego wołowego
oliwa z oliwek do podsmażenia mięsa
ser żółty (najlepiej parmezan) do posypania makaronu
świeże bazylia do przybrania potrawy
makaron spaghetti lub tagliatelle ok.200/250g.

Cebulę drobno posiekać, czosnek zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać, wsyztko podsmażyć na oliwie z oliwej, następnie dodać mięso mielone. Wszytsko razem dokładnie wymieszać i smazyć na średnim ogniu aż do momentu kiedy mięso będzie usmażone.
Następnie dodać do mięsa krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, suszone oregano, bazylię, szczyptę soli oraz pieprzu do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, podsmażyć na wolnym ogniu ok. 10-15 min.
Makaron ugotować al dente, wymieszać z sosem, podawać posypany serem żółtym i przybrany listkami świeżej bazyli.
Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty