Köfte ze szpinakiem

Köfte to turecku po prostu kotleciki w każdej postaci. Wersja którą proponuje zawiera dużo pomidorów i szpinak, całość zapiekana jest w piekarniku, gorąco polecam. Domownicy bardzo polubili taką alternatywę dla typowego polskiego kotleta mielonego. Do przygotowania tych pysznych kotlecików zainspirował mnie ten oto blog. Smacznego.







Składniki:



köfte

500g mięsa mielonego
mała cebula
duży ząbek czosnku
2 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
kumin czyli kmin rzymski
natka pietruszki


szpinakowy farsz

300g szpinaku świeżego (może być mrożony odpowiednio wcześniej wyjęty z zamrażarki)
mała cebula
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra


sos

2 puszki krojonych pomidorów
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
tymianek
2 całe pomidory


Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania köfte. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, drobno posiekaną lub startą na tarce cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, posiekana natka pietruszki i kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Szpinak myjemy kroimy na małe kawałki, mrożony wydostajemy z opakowania, powinien być już rozmrożony. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy szpinak i smażymy jeszcze chwile, przyprawiamy i smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Krojone pomidory z puszki mieszamy z koncentratem pomidorowym dodajemy przyprawy, odstawiamy by smaki się połączyły. Całe pomidory kroimy na plasterki.

Mięso mielone dzielimy na części i z każdej formujemy płaskie kotleciki o średnicy około 5 -7cm.

Kotleciki układamy na blasze i zapiekamy około 7-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika na każdy kotlecik układamy szpinak i plasterek pomidora. Na spód formy wlewamy sos. Zapiekamy około 20 minut. Podajemy z surówką lub z ryżem na sypko.



Smacznego :)

Komentarze

  1. Też niedawno robiłam kofte z tego przepisu i zainspirował mnie dokładnie ten sam blog :) Próbowałam z niego jeszcze kumpir, domową baklavę i jeden z przepisów na bulgur (bulgur zastąpiłam pęczakiem).
    Pozdrowionka!
    Em

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)

Popularne posty