Idealne ciasto Zebra

W weekend dla gości zrobiłam kulinarny klasyk. Ciasto Zebra. Tym razem nie skorzystałam jednak z przepisu który znam od ponad 17 lat. Wybrałam przepis Ewy Wachowicz znaleziony na bardzo interesującym blogu pomidoribazylia.pl

Ciasto wyszło pyszne, bardzo proste ale za to efektownie wyglądające. Wilgotne, nie przesłodzone. Po prostu idealne. do przepisu na pewno wrócę, a Zebra ostatnio gościła w naszym domu dwa weekendy pod rząd. Zniknęła w tempie ekspresowym.

Potrzebna będzie tortownicę o średnicy 24 cm wyłożona papierem do pieczenia.

SKŁADNIKI:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka wody (dałam zwykła, niegazowaną)
1 szklanka oleju
3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej. Białka oddziel od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy.
Dodać żółtka i dalej ubijać do połączenia się składników.

Mąkę, olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo i na zmianę, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta do wyczerpania ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 175º C do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty