Urodzinowy torcik czekoladowy z powidłami.

6 urodziny mojego synka w tym roku była obchodzone hucznie i na raty. 

Najpierw zorganizowałam przyjęcie dla przyjaciół Franka, tydzień później dla rodziny. 
Pierwszy tort został zrobiony na zamówienie, ozdobiony figurkami Minionków i R2D2 przez bardzo zdolna osóbkę, drugi zrobiłam sama, ale za to do dekoracji wykorzystałam małe arcydzieła - figurki z pierwszego tortu.

Podzielę się przepisem na ten torcik przygotowywany przeze mnie ponieważ wyszedł świetnie, bardzo smaczny, niezbyt słodki, idealny dla dużych i małych. Mocno czekoladowy torcik przekładany powidłami.

Smacznego :)


SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE:

50 g masła
100 g czekolady ciemnej deserowej
3 łyżki kakao
1/2 szklanki kawy z mlekiem
1/2 szklanki gęstej śmietany 12% lub 18%
2 jajka
150 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA DO PRZEŁOŻENIA:

ok. 100 g powideł śliwkowych
100 g masła 
1 żółtko
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki nutelli

oraz
wiórki czekoladowe lub starta czekolada do dekoracji boków



PRZYGOTOWANIE:

CIASTO CZEKOLADOWE:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C
W rondelku umieścić pokrojone masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, kawę z mlekiem i podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać jajka i znów wymieszać rózgą.
Do większej miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek i cukier, dokładnie wymieszać. Dodać masę czekoladową i zmiksować na małych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Wyłożyć je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzić przez ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na paterę.

MASA DO PRZEŁOŻENIA:

Utrzeć masło na puszysto, dodać żółtko i ubijać jeszcze przez 3 minuty. Stopniowo dodawać cukier puder ubijając na średnich obrotach aż masa będzie gładka i kremowa. Na koniec zmiksować z nutellą.

PRZEŁOŻENIE:

Ciasto czekoladowe przekroić na pół, dolny blat posmarować powidłami, wyłożyć połowę masy czekoladowej, położyć drugi blat, wierzch i boki posmarować resztą masy. Boki można posypać startą czekoladą lub posypką czekoladową.






Oryginał:



Komentarze

Popularne posty