Szarlotka z kratką
Sezon na Jabłka zbliża się wielkimi krokami, dlatego polecam pyszne ciasto.
Najlepsze z lodami waniliowymi. Moje ulubione.
Smacznego :)
CIASTO KRUCHE:
3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
200 g masła
90 g smalcu (w kostce, wyborowego) lub margaryny
1/4 szklanki zimnej wody
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 12 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło oraz pokrojony smalec lub margarynę. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm posmarować masłem.
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać cynamon.
Drugą część ciasta rozwałkować na placek, najłatwiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi mąką. Wyciąć paski (radełkiem lub nożem) i ułożyć na owocach. Paski mogą się przeplatać.
Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i podawać.
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
200 g masła
90 g smalcu (w kostce, wyborowego) lub margaryny
1/4 szklanki zimnej wody
NADZIENIE:
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 12 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło oraz pokrojony smalec lub margarynę. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm posmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Formę wylepić jedną połówką ciasta, dno i 2 cm boków. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić palcami. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch np. groch/fasole, aby ciasto podczas podpiekania się nie podniosło.
Podpiec spód 10 minut w piekarniku.
Nadzienie położyć na spodzie z ciasta.
Drugą część ciasta rozwałkować na placek, najłatwiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi mąką. Wyciąć paski (radełkiem lub nożem) i ułożyć na owocach. Paski mogą się przeplatać.
Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i podawać.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)