Szarlotka z kratką


Sezon na Jabłka zbliża się wielkimi krokami, dlatego polecam pyszne ciasto. 
Najlepsze z lodami waniliowymi. Moje ulubione.
Smacznego :)



CIASTO KRUCHE:

3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
200 g masła
90 g smalcu (w kostce, wyborowego) lub margaryny
1/4 szklanki zimnej wody

NADZIENIE:

2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 12 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu


PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło oraz pokrojony smalec lub margarynę. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm posmarować masłem.

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać cynamon.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

Formę wylepić jedną połówką ciasta, dno i 2 cm boków. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić palcami. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch np. groch/fasole, aby ciasto podczas podpiekania się nie podniosło.
Podpiec spód 10 minut w piekarniku.

Nadzienie położyć na spodzie z ciasta.

Drugą część ciasta rozwałkować na placek, najłatwiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi mąką. Wyciąć paski (radełkiem lub nożem) i ułożyć na owocach. Paski mogą się przeplatać.

Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i podawać. 

Smacznego :)











Komentarze

Popularne posty