Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady #FranekPiecze

Franek zażyczył sobie na podwieczorek muffin-ki czekoladowe, ale takie z kawałkami czekolady w środku. Cóż innego mi pozostało jak zakasać rękawy i wziąć się do pracy. Młody człowiek został oczywiście do pracy zaangażowany. Kiedy Ja siekałam czekoladę Franek mieszał składniki na ciasto. Wspólnie napełnialiśmy silikonowe foremki.
Muffiny wyszły pycha.


MUFFINY CZEKOLADOWE

Najlepsze muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady.


SKŁADNIKI (12 sztuk):

150 g masła
150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kakao
1 szklanka (190 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
170 ml mleka


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmieszać w drugiej misce razem z mlekiem..
Wszystkie składniki delikatnie połączyć za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło, na koniec posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko, ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Masę wyłożyć do foremek na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20/25 minut, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka, a wetknięty patyczek będzie suchy.  


Smacznego!



Kompozycja i zdjęcie autorstwa Frania :) 




Komentarze

Popularne posty