Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady #FranekPiecze
Franek zażyczył sobie na podwieczorek muffin-ki czekoladowe, ale takie z kawałkami czekolady w środku. Cóż innego mi pozostało jak zakasać rękawy i wziąć się do pracy. Młody człowiek został oczywiście do pracy zaangażowany. Kiedy Ja siekałam czekoladę Franek mieszał składniki na ciasto. Wspólnie napełnialiśmy silikonowe foremki.
Muffiny wyszły pycha.
MUFFINY CZEKOLADOWE
Najlepsze muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kakao
1 szklanka (190 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
170 ml mleka
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmieszać w drugiej misce razem z mlekiem..
Wszystkie składniki delikatnie połączyć za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło, na koniec posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko, ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)