Bułeczki drożdżowe KONICZYNKI

Dzisiaj zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu bułeczki drożdżowe.

Bułeczki pieczemy w formie na muffiny.

Wszystkim domownikom bardzo smakowały, zniknęły w jeden wieczór.




SKŁADNIKI:
(na około 24 SZTUKI)

300 ml ciepłego mleka
6 łyżek cukru
55 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżeczki soli
500 g mąki
roztopione masło



PRZYGOTOWANIE:

W dużej misce wymieszać mleko z cukrem, miękkim masłem i drożdżami. Odstawić na 15 minut. 
Dodać jajko i sól, wymieszać z mąką. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Formy wysmarować roztopionym masłem.
Uderzyć pięścią w ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część podzielić na dalsze 2 równe połówki. Z każdej uformować wałeczki o długości 35 cm. Wałeczki pokroić na 18 kawałków i uformować z nich kuleczki. Wkładać po 3 kuleczki do każdej foremki na muffiny.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować roztopionym masłem. Piec przez 20 minut na złoty kolor.







Smacznego!

Komentarze

Popularne posty