Bułeczki drożdżowe KONICZYNKI
Dzisiaj zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu bułeczki drożdżowe.
Bułeczki pieczemy w formie na muffiny.
Wszystkim domownikom bardzo smakowały, zniknęły w jeden wieczór.
SKŁADNIKI:
(na około 24 SZTUKI)
300 ml ciepłego mleka
6 łyżek cukru
55 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżeczki soli
500 g mąki
roztopione masło
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce wymieszać mleko z cukrem, miękkim masłem i drożdżami. Odstawić na 15 minut.
Dodać jajko i sól, wymieszać z mąką. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Formy wysmarować roztopionym masłem.
Uderzyć pięścią w ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część podzielić na dalsze 2 równe połówki. Z każdej uformować wałeczki o długości 35 cm. Wałeczki pokroić na 18 kawałków i uformować z nich kuleczki. Wkładać po 3 kuleczki do każdej foremki na muffiny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować roztopionym masłem. Piec przez 20 minut na złoty kolor.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)