Domowy cukier waniliowy

Dzisiaj proponuje przygotowanie domowego cukru waniliowego. Cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem. Jak raz spróbujecie, nie będziecie używać cukru wanilinowego z torebek. Ma niesamowity aromat i zapach. Można go używać zamiast zwykłego cukru do ciast, ciasteczek, kawy itp.

Składniki:
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 laska wanilii

Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, wymieszać z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2 - 3 części, również zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik. Wstrząsnąć.

Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach. Można go używać jak zwykłego, granulowanego cukru.

Smacznego :)






Komentarze

Popularne posty