ślimaczki i nie tylko

Ostatnie kilka tygodni obfituje w wytężoną pracę, aby sobie ją umilić w przerwach pieczemy ciasteczka :)
Tym razem skusiliśmy się na ślimaczki-spiralki z przepisu Doroty z mojewypieki.com.




Gdyby ktoś miał ochotę zamieszczam listę niezbędnych składników:

Na około 30 ciastek:
Składniki:
175 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
230 g mąki
2 łyżki nutelli
1 łyżka kakao

Masło zmiksować, dodać cukier i miksować, aż będzie jasne. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wmieszać nutellę i kakao, wyrobić.

Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, rozwałkować na prostokąt mniej wiecej 15 x 20 cm. Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i schłodzić przez pół godziny.

Ciasto po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka delikatnie się powiększają na boki).

Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC. Przez 2 - 3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie), jak już skruszeją studzić na kratce.

Smacznego :)
Na koniec zdradzę czym m.in. ostatnio się zajmuję.
Wyjaśniam: obkładam Małżonowi pawęż lnem przy użyciu kleju kostnego.
Moje dziecko ma swoją własną tarczę, którą osobiście pomalował plakatówkami :)




podłogę przy okazji też



Komentarze

Popularne posty