Tęczowy tort, komu komu??? bo idę do domu....
Solenizant już czteroletni zażyczył sobie w tym roku na urodziny tęczowy tort, od czego jest mama jak nie od spełniania życzeń swojego synka :) Powstał więc na czwarte urodziny Franciszka sześcio-kolorowy tort. Jest lekki, śmietanowy idealny dla dzieci, przepis zaczerpnięty z tej oto książki. Wprowadziłam jedynie kilka zmian od siebie.
Oto przepis:
Składniki na 2 kolorowe blaty biszkoptowe (o średnicy 23 - 25 cm):
4 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Do ubitych na sztywno białek z cukrem dodawać zółtka ostrożnie mieszając szpatułką aby białka nie opadły, następnie łyżka po łyzce dodawać mąke delikatnie mieszając z pianą.
Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, do każdej dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać.
Dwie tortownice lub inne okrągłe formy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć do nich ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
W taki sam sposób upiec 4 pozostałe kolorowe blaty (na tort o średnicy blatów 23 - 25 cm będziemy potrzebować biszkopty z 12 jajek).
Krem z bitej śmietany i mascarpone:
500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru, do smaku
Cytrynowy poncz:
sok wyciśnięty z 1 - 2 cytryn
woda
Sok z cytryn przelać do szklanki i dopełnić wodą do otrzymania 1/2 l szklanki ponczu.
Bardzo przy okazji polecam tę publikację, pełna jest zniewalających zdjęć oraz wspaniałych, naprawdę prostych przepisów na pyszne desery na rożne okazje.
Oto przepis:
Składniki na 2 kolorowe blaty biszkoptowe (o średnicy 23 - 25 cm):
4 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Do ubitych na sztywno białek z cukrem dodawać zółtka ostrożnie mieszając szpatułką aby białka nie opadły, następnie łyżka po łyzce dodawać mąke delikatnie mieszając z pianą.
Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, do każdej dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać.
Dwie tortownice lub inne okrągłe formy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć do nich ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
W taki sam sposób upiec 4 pozostałe kolorowe blaty (na tort o średnicy blatów 23 - 25 cm będziemy potrzebować biszkopty z 12 jajek).
Krem z bitej śmietany i mascarpone:
500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru, do smaku
Składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę ubić, do sztywnej śmietany dodać serek mascarpone, wymieszać wszytko razem mikserem na wolnych obrotach pod koniec dodać cukier puder.
Śmietanę kremówkę ubić, do sztywnej śmietany dodać serek mascarpone, wymieszać wszytko razem mikserem na wolnych obrotach pod koniec dodać cukier puder.
Cytrynowy poncz:
sok wyciśnięty z 1 - 2 cytryn
woda
Sok z cytryn przelać do szklanki i dopełnić wodą do otrzymania 1/2 l szklanki ponczu.
Dekoracja boków tortu
500 ml ubitej śmietany kremówki z 1 łyżką cukru pudru
Dodatkowo można przygotować do przełożenia bardzo drobno pokrojone brzoskwinie z puszki.
Wykonanie
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem, niewielką ilością owoców i nasączać cytrynowym ponczem: blat fioletowy położyć na paterze, skropić małą ilością ponczu (będzie podstawą tortu, więc nie można przesadzić z nasączeniem) i posmarować kremem i posypać owocami, następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym, wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Smacznego :)
Wykonanie
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem, niewielką ilością owoców i nasączać cytrynowym ponczem: blat fioletowy położyć na paterze, skropić małą ilością ponczu (będzie podstawą tortu, więc nie można przesadzić z nasączeniem) i posmarować kremem i posypać owocami, następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym, wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Smacznego :)
Wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńAh dziękuję :D
Usuń