Keks

Dziś polecam przepis na pyszny keks, bogaty w bakalie, pięknie pachnący, po prostu rozpływa się w ustach.
Idealny na uświetnienie jakieś specjalnej okazji.
Przepis pochodzi stąd, wprowadziłam kilka modyfikacji.

Składniki na duży keks (tortownica 26 cm):
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
5 dużych jajek
1 łyżka proszku do pieczenia (lub 3 płaskie łyżeczki)
225 g mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki soku pomarańczowego + 1/4 likieru pomarańczowego (może być tylko sok)
500 g bakalii: rodzynki, figi, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy, suszona żurawina, suszone morele, pokruszone migdały itp.

Przygotowanie:
Sok wraz z alkoholem wlać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo ciepły, wyłączyć gaz, dodać wszystkie bakalie. Wymieszać i docisnąć, odstawić na około 1/2 - 1 godzinę do czasu aż bakalie napęcznieją i wchłoną cały płyn, można przemieszać od czasu do czasu.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski włożyć miękkie masło i ucierać (ubijać na najwyższych obrotach) przez około 5 minut aż będzie puszyste, stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając. Dodawać po jednym jajku, cały czas porządnie ubijając po każdym dodanym jajku. Masa może się "zważyć", ale jest to zjawisko normalne, można dosypać 1 łyżkę mąki aby zminimalizować ten efekt.
Dodać wszystkie namoczone bakalie i miksować na średnich obrotach miksera przez około 1 - 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować powoli do połączenia się składników.
Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez około 1 godzinę lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Należy sprawdzać wcześniej, bo w różnym czasie ciasto może być gotowe, zależy to od wielkości blaszki i ilości bakalii. Ostudzić na kratce, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Trzymać zawinięty w folię aluminiową do tygodnia czasu. 

Smacznego :)









Komentarze

Popularne posty