Prosty CHLEB NA DROŻDŻACH

Upiekłam chleb.
Bardzo prosty, drożdżowy chleb, na mleku.
Miąższ ma zwarty, idealnie pasuje do słodkich jak i wytrawnych dodatków, jest naprawdę pyszny.
Tylko Franek (lat 6!) stwierdził, że musi się do niego przyzwyczaić (do tej pory chowany był na gotowych wyrobach).
Polecam! 

SKŁADNIKI na 1 chleb (keksówka 22 cm):

15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, następnie wlać drożdże i zacząć mieszać składniki drewnianą łyżką. Wlewać stopniowo resztę mleka cały czas delikatnie mieszając i łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Połączyć je w jedną część, wyłożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać przez 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
Uderzyć pięścią w ciasto, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Podłużną formę keksową (22 cm) posmarować olejem. Z ciasta uformować wałek i zwinąć go tworząc literę S. Włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ponad brzeg foremki), na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wierzch chleba posmarować częścią mieszanki z jajka i mleka i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 - 40 minut, na złoty kolor.




Smacznego!


Komentarze

Popularne posty