Kruche rogaliki z czekoladą

Franek uwielbia croissant z czekoladą, niestety tego gotowe ze sklepu.
 Postanowiłam zaskoczyć go i zrobić mu w domu rogaliki z kruchego ciasta z czekoladą.
Dziecko orzekło, że są dużo lepsze niż te gotowe ze sklepu. Mogę być dumną mamą :)
Tak więc z czystym sumienia polecam wam ten przepis. 
My się zajadaliśmy.


SKŁADNIKI:

CIASTO :

mąka pszenna 200 g
masło 100 g
cukier puder 50 g
jajko 1 szt
śmietana kwaśna 18% 2 łyżki
esencja waniliowa 1 łyżeczka

DODATKOWO:

1 tabliczka czekolady - połamać na kostki

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozcieramy z cukrem pudrem, dodając jajko, śmietanę i esencję waniliową.
Mieszamy z przesianymi mąkami i szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.
Po tych czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Wycinamy trójkąty.
Na szerokim końcu każdego układamy kostkę czekolady i zwijamy delikatnie w kierunku wąskiego końca.
Sklejamy i zaokrąglamy rogale.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 15-18 minut.

Smacznego!






Smacznego!

Komentarze

Popularne posty