Pierniczki last minute
Absolutne pierniczkowe last minute.
Zapomniałaś upiec, nie było czasu, albo dzieci wyjadły, jest ratunek ;)
Miękkie od razu po pieczeniu.
U nas pieczone dzień przed wigilią.
Składniki na około 55 pierniczków:
400 g mąki pszennej
2 jajka
130 g cukru
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
100 g miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej).
Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Komentarze
Prześlij komentarz
Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)