Pierniczki last minute

Absolutne pierniczkowe last minute. 
Zapomniałaś upiec, nie było czasu, albo dzieci wyjadły, jest ratunek ;) 
Miękkie od razu po pieczeniu. 
U nas pieczone dzień przed wigilią.


Składniki na około 55 pierniczków: 

400 g mąki pszennej 
2 jajka 
130 g cukru
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 
100 g miodu
1 łyżka przyprawy do piernika 
1 łyżka kakao 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 


Przygotowanie:


Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.


Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.


Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. 
Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). 
Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Smacznego :)

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!


Komentarze

Popularne posty