Ciasto jogurtowo-czekoladowe z kawałkami czekolady.

Tym razem zrobiłam pyszną babkę z jogurtem naturalnym. W cieście jest dużo kakao, dlatego smakuje, jakby była z najlepszej czekolady. Dodatek pokruszonej czekolady dodatkowo bardzo wzbogaca smak!
Polecam!

Składniki:

125 g masła
3/4 szklanki cukru 
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki kakao

dodatkowo 100 g czekolady - kruszymy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać do miski.

Masło i cukier utrzeć mikserem, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, cały czas ucierając. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, na koniec dodać pokruszoną czekoladę, miksujemy tylko do połączenia składników lub mieszając łyżką.

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).

Piec w temperaturze 150ºC przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i ostudzić.

Smacznego :)







Komentarze

Popularne posty