środa, 11 stycznia 2017

Ciasto jogurtowo-czekoladowe z kawałkami czekolady.

Tym razem zrobiłam pyszną babkę z jogurtem naturalnym. W cieście jest dużo kakao, dlatego smakuje, jakby była z najlepszej czekolady. Dodatek pokruszonej czekolady dodatkowo bardzo wzbogaca smak!
Polecam!

Składniki:

125 g masła
3/4 szklanki cukru 
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki kakao

dodatkowo 100 g czekolady - kruszymy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać do miski.

Masło i cukier utrzeć mikserem, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, cały czas ucierając. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, na koniec dodać pokruszoną czekoladę, miksujemy tylko do połączenia składników lub mieszając łyżką.

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).

Piec w temperaturze 150ºC przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i ostudzić.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)

O mnie

Moje zdjęcie
Przede wszystkim jestem mamą i to zajęcia pochłania najwięcej mojego czasu, a kiedy tylko mogę gotuje, piekę, szyje, wycinam i tworze różne mniej lub bardziej przydatne przedmioty. Napisz do mnie jeśli chcesz :) mocarska.katarzyna@gmail.com

Odwiedziło mnie...

Polskie Handmade

Obserwatorzy

Moja lista blogów