#LunchBox Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem

Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem w śmietanowym sosie to doskonała propozycja na szybki obiad. W kilkanaście minut możemy przygotować sycące i smaczne danie. Znajdziemy w nim mnóstwo szpinaku, tuńczyka i śmietanowy sos.

Składniki na 2 porcje:

porcja ulubionego makaronu
1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
400 g szpinaku (użyłam mrożonego)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 18% lub 100 ml śmietany 18% i serka naturalnego takiego
pół łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem i siekamy drobno.
Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy cebulę i czosnek.
Dodajemy szpinak i dusimy, aż zmniejszy swoją objętość.
Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka i śmietanę.
Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy mieszając od czasu do czas.
W tym czasie gotujemy makaron, który łączymy z pozostałymi składnikami na patelni.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty