czwartek, 2 lutego 2017

#LunchBox Pieczone Jabłka

Dzisiaj proponuje ekspresowy deser/przekąskę którą można zabrać do pracy, można ją przez kilka dni przechowywać w lodówce, więc za jednym razem można upiec od razu kilka jabłuszek na zapas. Smakuje wyśmienicie na zimno jak i na gorąco. Przygotowanie jest banalnie proste. Jeśli chodzi o dodatki mamy tu szerokie pole do popisu: rodzynki, żurawina, orzechy, cynamon, a nawet beza. Co kto lubi :) 

Składniki:

4 nieduże jabłka
4 łyżeczki rodzynek
4 łyżki miodu
4 szczypty cynamonu

dodatkowo: 4 gałki lodów waniliowych

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem i wyciąć gniazdo nasienne.
Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia, do środka włożyć po łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie cynamonu. Przykryć ściętą górą jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut). Podawać gorące, z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)

O mnie

Moje zdjęcie
Przede wszystkim jestem mamą i to zajęcia pochłania najwięcej mojego czasu, a kiedy tylko mogę gotuje, piekę, szyje, wycinam i tworze różne mniej lub bardziej przydatne przedmioty. Napisz do mnie jeśli chcesz :) mocarska.katarzyna@gmail.com

Odwiedziło mnie...

Polskie Handmade

Obserwatorzy

Moja lista blogów