Nie samym szyciem człowiek żyje #2

Z cyklu nie samym szyciem człowiek żyje - pieczone placki ziemniaczane.
Nigdy nie błam wielbicielem placków ziemniaczanych, szare to to było i nie smaczne, ale kiedyś miała okazję spróbować takowych z gęsta śmietaną i łososiem wędzonym, to było coś nowego, nagle odkryłam, że to w dzieciństwie znienawidzone przeze mnie danie może smakować zupełnie inaczej, fajnie. Jednak od tamtej pory nie pokusiłam się żeby zrobić własną wersję. Dziś był mój kulinarny debiut. Skorzystałam ze świetnego przepisu z bloga kwestiasmaku.com.

Składniki na około 20 placuszków (Przepis lekko zmodyfikowany)
530 g ziemniaków startych na grubych oczkach tarki.
1 średnia cebula
2 jajka
80g masła ropuszczonego
sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do miski, dodać cebulkę startą na tarce o małych oczkach. Wymieszać z jajkami, ostudzonym roztopionym masłem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nakładać po 1 łyżce ziemniaków do wgłębień formy na muffiny/babeczki.
Formę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 25 minut, na złoty kolor.
U mnie dodatkiem do placków była gęste śmietana oraz sos pieczarkowy ze śmietaną.
Zapieczone placuszki w foremkach na muffiny, tworzą malutkie miseczki, idealne, aby nałożyć w nie dodatki.

A tu oto proszę, moje placuszki jeszcze bez dodatków, czekają na zjedzenie.
Przepis polecam gorąco. Smacznego.




Komentarze

  1. Ale mi ochoty narobiłaś tymi placuszkami! Zjadłabym takie ! Zapraszam na Candy do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się je szybciutko, i tak samo szybko znikają z talerza, polecam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)

Popularne posty