Nie tylko samym szyciem człowiek żyje...

Czasem musi też coś zjeść, więc dzisiaj coś na ząb, małego i ekspresowego w przygotowaniu, jeszcze w klimacie świąt. Rogaliki z masą makową.
Rogaliki robi się bardzo szybko, a jeśli ktoś wybitnie nie ma ochoty się wysilać  wystarczy, że zaopatrzy się w sklepie w gotowe ciasto kruche i masę makową, natomiast jeśli komuś się chce trochę bardziej to tu znajdziecie przepis na idealne ciasto kruche, można oczywiście także mak mielić samemu,ale Ja skorzystałam z gotowej masy makowej Bakalland.
Samo wykonanie to łatwizna, wystarczy rozwałkować ciasto, starając się aby wyszedł nam duży prostokąt, który przecinamy wzdłuż aby powstały dwa długie prostokąty ok. 10 cm szerokości, które tniemy na trójkąty, nakładamy po łyżeczce farszu makowego i zwijamy do środka zaczynając do podstawy trójkąta. Warto przed pieczeniem ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, aby przy pieczeniu ładnie się zarumieniło, rogaliki piekłam 30 min. w 175 oC aż zrobią się złote.
Smacznego :)




Komentarze

  1. ale smakowite :) posypałaś je cukrem pudrem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, były bez, bo masa była mocno słodka, rozeszły się w domu w oka mgnieniu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)

Popularne posty