piątek, 5 kwietnia 2013

Nie samym szyciem człowiek żyje #7 Świąteczne wypieki

Dzisiaj prezentuje drugie z czterech ciast które zrobiłam na tegoroczne święta wielkanocne. Początkowo miała być pascha, ale w końcu stanęło na serniku. Nie byle jakim, bo jednym z najsłynniejszych na świecie, wymyślonym w roku 1929 przez niemieckiego emigranta Arnolda Reubena. Oryginalnie do jego produkcji wykorzystywany był serek Philadelphia po raz pierwszy wyprodukowany w 1872 roku. Mowa oczywiście o serniku nowojorskim, pieczonym w kąpieli wodnej. Miałam na niego ochotę już od dawna, ale nie miała warunków żeby go zrobić. Prodiż okazał się idealny do tego celu. Zakupiłam odpowiedniej wielkości tortownicę która zmieściła by się do prodiża, następnie miedzy ścianki urządzenia, a tortownicy wlałam wodę, kąpiel wodna gotowa! 

Skorzystałam ze sprawdzone przepisu na sernik z Nowego Yorku z kwestii smaku zmniejszyłam jedynie porcje składników.

Składniki:

Na masę sernikową:
• 1 kg tłustego sera śmietankowego
• 5 jajek
• 4 żółtek
• 210 g drobnego cukru
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• sok z 1/2 cytryny

Na spód:
• 240 g herbatników (np. maślanych petit beurre)
• 144 g masła, roztopionego

Na krem z kwaśnej śmietany:
• 500 ml kwaśnej gęstej śmietany 22 % lub 18%
• 50 g cukru pudru

Do posypania:
2 łyżeczki kakao + 2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:


Tortownicę o średnicy 24 cm, uszczelnić aluminiową folią: rozpiąć obręcz, na dnie rozłożyć „na krzyż” dwa kawałki folii aluminiowej, tak aby wystawały poza tortownicę. Zapiąć klamrę na tortownicy, wypuszczając folię na zewnątrz.


Spód:

Herbatniki dokładnie pokruszyć na piasek (najlepiej młynkiem do kawy, ewentualnie rozdrabniaczem miksera lub tłuczkiem). Wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki.

Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do połowy gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Masa sernikowa:
Do misy miksera włożyć ser, wbić całe jajka, dodać żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania). Wylać na przygotowany spód z herbatników. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut plus kolejne 10 minut. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić kolejne 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik, całkowicie wystudzić sernik.

Krem z kwaśnej śmietany:
Piekarnik nastawić ponownie na 180 stopni. Do misy miksera włożyć śmietanę, dodać cukier puder i ubić mikserem na gładki krem przez około 3 minuty. Śmietanę wyłożyć na sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Włożyć do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Posypać kakao wymieszanym z cynamonem. Sernik najlepszy jest schłodzony.

W rodzinie zrobił furorę, mam już zamówienia na następny.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ależ smakowicie wygląda! U mnie był sernik z różą - również nieziemsko pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję :) Różany brzmi rzeczywiście przepysznie, chętnie bym spróbowała :)

      Usuń

Za każdy komentarz bardzo gorąco dziękuję :)

O mnie

Moje zdjęcie
Przede wszystkim jestem mamą i to zajęcia pochłania najwięcej mojego czasu, a kiedy tylko mogę gotuje, piekę, szyje, wycinam i tworze różne mniej lub bardziej przydatne przedmioty. Napisz do mnie jeśli chcesz :) mocarska.katarzyna@gmail.com

Odwiedziło mnie...

Polskie Handmade

Obserwatorzy

Moja lista blogów