Nie samym szyciem człowiek żyje #8 Świąteczne wypieki
Baba na Wielkanoc być musi, tak jak mazurek i sernik bądź pascha. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych wypieków. Na tegoroczną Wielkanoc przygotowałam dwie babki - drożdżową oraz piaskową. Tej pierwszej nie zdążyłam sfotografować, więc zamieszczam przepis tylko na tę drugą.
Ciasta piaskowe należą do jednych z najłatwiejszych do przygotowania. Potrzeba niewiele składników i równie niewiele czasu na przygotowanie. Idealne na ostatnia chwilę. Swoją babkę wzbogaciłam o warstwę błyszczącego lukru oraz skórkę pomarańczową.
Składniki:
Na ciasto:
• 120 g masła
• 150 g cukru
• 1 cukier wanilinowy
• kandyzowana skórka pomarańczowa
• 2 jajka
• 200 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
• 3 łyżki soku z pomarańczy
Na lukier:
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 białko
• 1 łyżeczka soku z pomarańczy
Do posypania:
• kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło pokroić w kosteczkę. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na jasną masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodać jogurt, sok z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do formy i piec przez około 40 minut do suchego patyczka.
Lukier:
Cukier ucierać z białkiem w mikserze, na gładką masę przez co najmniej 5 minut. Na koniec dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, lukier powinien być dość gęsty. Lukrować ostudzoną babkę, wierzch posypać kandyzowana skórką pomarańczową.
To już ostatni przepis na wielkanocne wypieki.
Smacznego :)
Mniam, do zszamania:] Pysznie wygląda i pewnie jeszcze pyszniej smakuje:]
OdpowiedzUsuńOj ślinka cieknie na ciasta ale ja od tygodnia na diecie :( Może po zrzuceniu paru kinogramów skorzystam z twoich przepisów ;) Miło mi,ze zapisałaś się na moje candy :))
OdpowiedzUsuń